Tak jak i haft kaszubski, który dał impuls lokalnej wytwórczości tak, kaszubska truskawka przyczyniła się do poprawy warunków bytowych kaszubskich rodzin. Słabe, głównie bielicowe gleby nie stanowiły przeszkody dla znanych z pracowitości Kaszubów, którzy doszli do mistrzostwa w uprawie owoców dorodnych, niesamowicie słodkich i po prostu smacznych.
Truskawka kaszubska Kaszëbskô malëna nie bez przyczyny uznawana jest za najsmaczniejszą i zawierającą najwięcej owocowego cukru - fruktozy. Dzieje się tak z kilku powodów. Owoce uprawiane są na Kaszubach, które położone są na północy Polski. Dociera tu również wiejący od Morza Bałtyckiego wiatr. Na smak truskawki kaszubskiej wpływ ma nieco bardziej surowszy, specyficzny mikroklimat, który tworzy się nad tym obszarem. Noce tu są zdecydowanie chłodniejsze niż na południu Polski, jest również sporo opadów deszczu, a sam okres wegetacji rośliny nie jest bardzo długi i wynosi od 180 do 200 dni.

Dzięki tym czynnikom truskawka kaszubska ma bardzo dobre warunki do wzrostu. Chłodne noce działają konserwująco na rośliny co sprawia, że owoce wolniej dojrzewają. Jest to istotna zaleta ponieważ fruktoza znajdująca się w owocach jest bardziej skoncentrowana. Kolejnym ważnym czynnikiem sprzyjającym truskawce kaszubskiej jest wilgotność, która wynika z opadów deszczu (większych niż w innych regionach kraju), ale również dzięki polodowcowym jeziorom, z których słyną Kaszuby, a ich koncentracja jest naprawdę duża (170 mniejszych i większych jezior).
Magazynują one nadmiar wody i regulują klimat okolicy. Truskawki nie wymagają również dobrej, żyznej gleby do wzrostów, ważne aby sadzonki owoców miały zapewnioną odpowiednią wilgotność. Niezmiennie ważny jest wpływ promieni słonecznych i tu również region Kaszub może pochwalić się najlepszymi warunkami uprawy tych słynnych owoców. Plantacje truskawek kaszubskich zakłada się na słonecznych stokach morenowych, polodowcowych wzgórz, z których słynie Szwajcaria Kaszubska.

Ukształtowanie terenu to kolejny, wyróżniający się czynnik optymalnego wzrostu truskawki kaszubskiej. Plantacje odpowiednio ustawione są do słońca, mimo zmiennych temperatur i zimniejszych nocy mają optymalną ekspozycję na życiodajne promienie co korzystnie oddziaływuje na ich wzrost i proces dojrzewania owoców. Można rzec, że truskawki kaszubskie „skąpane są w słońcu”. Po chłodnej nocy słońce szybko ogrzeje owoce, nocą natomiast zostaną lepiej zakonserwowane. I tak do zbiorów���, które przypadają później niż w innych regionach Polski bo na czerwiec oraz lipiec.

A po zbiorach świetna okazja do świętowania i poznania walorów, barw i smaków truskawkowego zagłębia w ramach organizowanego cyklicznie Festiwalu Truskawek Kaszubskich. VIII edycja wydarzenia skłoniła organizatorów do rozszerzenia formuły wydarzenia o inne, równie ciekawe lokalizacje i wydłużenia czasu dostępności produktów związanych z truskawką kaszubską i jej przetwórstwem. To świetna propozycja dla każdego kto nie ogranicza się do sezonu truskawkowego ale przez cały rok czerpie radość z klimatów jakie oferują produkty na bazie truskawek i region Szwajcarii Kaszubskiej.

Gotowi na smakowitą podróż?
W ramach projektu „Festiwal Truskawek Kaszubskich” zapraszamy do wirtualnej podróży po Pojezierzu Kaszubskim. Posłuży temu szereg opracowanych rozwiązań cyfrowych budujących łącznie cyfrową wersję festiwalu. Są to:
- oficjalna strona festiwalu festiwaltruskawekkaszubskich.pl gdzie znajdziesz obiekty zaangażowane w rozwój truskawkowego potencjału w okolicy,
- strona Szlaku Truskawek Kaszubskich szlaktruskawekkaszubskich.pl, która rozszerza ideę stacjonarnego wydarzenia jakim jest Festiwal Truskawek Kaszubskich,
- niniejsza interaktywna aplikacja mapowa w technologii velomapa.pl z elementami prezentacji multimedialnej,
- emisja dedykowanych treści wizualnych na nośnikach u partnerów projektu w ramach cyfrowego Festiwalu Truskawek Kaszubskich - prezentacja 20 tematów związanych z truskawkami kaszubskimi, lokalną kulturą i rzemiosłem.
Dzięki prezentacji będziecie mogli Państwo zanurzyć się w świat kolorowych obrazów ukazujących kulturę i historyczne zasoby regionu słynącego z produkcji truskawek kaszubskich - produktu regionalnego z Chronionym Oznaczeniem Geograficznym przyznanym przez Komisję Europejską. To ponad 100 lat truskawkowej tradycji, które chcemy pielęgnować i wzmacniać. Nazwa pomorskiego produktu tradycyjnego Kaszëbskô malëna czyli truskawka kaszubska jest uznana przez Komisję Europejską za Chronione Oznaczenie Geograficzne.
Projekt zakłada wykorzystanie istniejącego i dobrze zdefiniowanego potencjału na mapie i publiczną prezentację w ramach digitalizacji poprzez nowocześnie zaprojektowane treści dostępne przez Internet🌟 razem z velomapa.pl. Aplikacja pozwala dotrzeć do szerokiej rzeszy turystów, głównie rowerowych, których zainteresuje kręcenie kilometrów wśród kaszubskich lasów, jezior i oczywiście plantacji truskawek kaszubskich. Opracowana kreacja, która dotyka istoty kaszubszczyzny oraz lokalnego rzemiosła pozwala na cyfrową, atrakcyjną i ciągłą prezentację cennego kulturowo dziedzictwa jakie znajduje się na obszarze realizacji projektu Festiwalu Truskawek Kaszubskich, jak również na obszarze szlaku przebiegającego na pograniczu trzech kaszubskich gmin licznie odwiedzanych przez rzesze turystów: Chmielna, Sierakowic i Stężycy.
Przygotowaliśmy dla Was coś zupełnie nowego i inspirującego, zapraszającego do naszego regionu nie tylko latem ale przez cały rok - wirtualnie jak również w tradycyjnej, aktywnej formie. Oferta festiwalowa obejmuje 20 nowych inspiracji i pomysłów związanych z truskawką kaszubską, które obecnie rozwijamy. Jest to wystarczająca liczba powodów aby zaplanować wizytę, odkrywanie Chmielna i okolicy, w ciekawy, zaskakujący sposób.
Zachęcamy Was do odbycia pasjonującej podróży po regionie śladami kaszubskich smaków, gościnności, rzemiosła i muzyki.
Na odbiorców rozszerzonej, często całorocznej oferty festiwalowej czeka cyfrowa wersja Festiwalu Truskawek Kaszubskich, której rzeczywiste odniesienie odnaleźć będzie można odwiedzając Gminy: Chmielno, Stężyca i Sierakowice.
Truskawka kaszubska ze względu na swoją naturalną słodycz idealnie nadaje się do bezpośredniej konsumpcji, świetna jest również do przetwórstwa – w dżemach, sokach, wyrobach cukierniczych, deserach, przystawkach ale również w pełnowartościowych potrawach jak sałatki, czy jako dodatek do bardziej treściwych dań. Nasze dobro stanowi rdzeń wydarzeń kulturalnych organizowanych w regionie.
W ramach Cyfrowego Festiwalu Truskawek Kaszubskich prezentujemy produkty o wysokich walorach smakowych, które wytwarzają lokalni gospodarze. Produkty te powstały w przeciągu ostatnich lat, prezentowane są w trakcie trwania Festiwalu Truskawek Kaszubskich i zdobywają podniebienia i serca konsumentów odwiedzających region.
Cyfrowy Festiwal Truskawek Kaszubskich pozwala również odkrywać region w ramach różnych form turystyki aktywnej, w szczególności turystyki rowerowej. Wytyczony przebieg skłania do przejazdu rowerowego dla grup zorganizowanych. Trasa biegnie wśród kaszubskich jezior, lasów i oczywiście plantacji truskawek kaszubskich. Istnieje możliwość kompleksowej organizacji i wizyty u gospodarzy na trasie przejazdu.
Aplikacja i udostępniane treści wizualne tworzą interaktywną platformę wspierającą promocję cennego i posiadającego Chronione Oznaczenie Geograficzne obszaru.
Zapraszamy do odkrywania ponad 100-letniej historii kształtującej naszą tożsamość.
#KPOdlakultury #KPO Sfinansowano przez Unię Europejską NextGenerationUE
